Zkrácený návod na použití přípravku Apiguard:

01.07.2012 22:02

 

Zkrácený návod na použití přípravku Apiguard:

Apiguard je přípravek na bázi thymolu. Je to speciálně vyvinutý a patentovaný gel s pozvolným uvolňováním látky thymol. Gel funguje na stejném principu jako houba. Když teplota stoupne, těkavost thymolu se zvýší, ale síťová struktura gelu se smrští a tím se uvolňování thymolu reguluje.

Přípravek má dva mechanismy účinku: odpar a mechanické roznášení včelami.

Jeho účinnost je 90 – 93 %. Přípravek je dle sdělení výrobce zdravotně nezávadný, ale nelze ho používat během medové snůšky z důvodu znehodnocení chuti medu.

 

Způsob použití:

Apiguard je vhodné použít v létě, pokud možno hned po sklizni medu, kdy průměrná denní teplota dosáhne 15° C. Je lépe ho aplikovat pozdě odpoledne nebo večer, kdy je nižší teplota a menší odpar a včely si na přípravek lépe přivyknou.

1)     Otevřete misku s přípravkem a umístěte ji na plodové plásty tak, aby k nim včely měly přístup. Pokud je malá mezera, je ji třeba zvětšit třeba podložkou. Přípravek je možné umístit i mezi nástavky, ale při dodržení požadavku přístupu včelám k přípravku.

2)     Po dvou týdnech misku vyměňte za novou. Zároveň kontrolujte vyprázdnění misky. Zbylý gel je možné vytřít na rámek nebo vložený karton o rozměrech 10x10 cm. I v případě dřívějšího vyprázdnění misky je třeba dodržet termín dvou týdnů. Druhá léčba trvá 2 až 4 týdny.

 

Důležité pokyny:

-       Po zahájení léčby může být někdy včelstvo dočasně neklidné, nejedná se však o nic vážného.

-       Úly se zasíťovaným dnem je třeba zakrýt po dobu léčby. Česna upravit na přijatelnou míru, aby nedocházelo k loupeži.

-       Apiguard se nedoporučuje použít na jaře z důvodu možného snížení kladení vajíček matkou.

-       Přípravek skladujte při pokojové teplotě (nesmí překročit 30° C).

 

Poznámka:

V časopise Včelařství 7/2012  v Příloze č. 7/2012 je na stránce č. 5 vpravo nahoře tato informace: „Preparáty na bázi thymolu lze aplikovat až po posledním odběru medu. Plásty v plodišti, které byly během léčby přípravky na bázi thymolu přítomny v úlu se nesmějí vytáčet v průběhu následujícího jara“.

Zpět